Cd
Franz von Chossy – 'Pendulum' (EtceteraNOW Records, 2010)

Opname: 2009

Franz von Chossy, de Duitse pianist en organist, woont en werkt in Amsterdam, waar hij in 2006 zijn pianostudie aan het conservatorium met summa cum laude heeft afgerond.
Verder heeft hij in New York aan de Manhatten School of Music les gekregen van onder anderen Dave Liebman en Kenny Werner. Hij kreeg er ook onderwijs in filmmuziek door Edward Green. Met 'Awakening' verscheen in 2008 zijn eerste trio-cd, met bassist Sean Fransciani en drummer Flin van Hemmen.

'Pendulum' heet zijn nieuwe cd, waarop Von Chossy wordt bijgestaan door bassist Clemens van der Feen en drummer Paul Wiltgen. Een cd die net als zijn voorganger geheel uit eigen composities bestaat, vanuit de achtergrond zijn eigen stijl te kunnen ontwikkelen en de muziek authentiek te laten zijn.

Vanaf het begin doet de cd denken aan filmmuziek of grootse cinema. Het zijn vooral de eersten twee stukken, 'Release' en 'Stranger Walked By', die gepassioneerd en gedeeltelijk zelfs impulsief ge•nterpreteerd worden. Behendig wordt van dynamiek gebruik gemaakt, waardoor de composities gaan stralen. Een andere kant van Von Chossy's muziek is in titels als 'Interlude', 'Nocturne' en 'Northern Lights' te vinden. Hierbij staan rust, subtiliteit en variatie centraal.

Naast alle pianistische prestaties wordt op deze cd Von Chossy's compositorische talent duidelijk. Hij weet de vrije, onvoorspelbare improvisatie, die zo kenmerkend is voor jazz, te verenigen met de precisie en virtuositeit van een concertpianist. Een combinatie die zeer actueel is. Hij is een treffend voorbeeld van de jonge pianojazz. Een soort jazz–classicisme. Maar deze muziek is meer dan contemporain en eufonisch.

Franz von Chossy beroert, doorstroomt en blijft in herinnering naklinken.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Franz von Chossy kun je van dit album de volgende tracks beluisteren: 'Kicking The Leaves', 'Stranger Walked By', 'Nocture' en 'Lost Treasure'.

(Sabine Fleig, 16.2.10) - [print] - [naar boven]